top of page

מכת חום בארנבונים

article-rabbit3-big (002).jpg

מכת חום היא מצב מסכן חיים ושכיח למדי בארנבונים בעיקר בעונת הקיץ החמה כאשר טמפרטורת הסביבה עולה.

מכת חום מתרחשת כאשר קצב ייצור החום בגוף עולה על קצב הקירור מה שמוביל לעליה בטמפרטורת הגוף אל מעבר לערך סף. בארנבונים מכת חום עשויה להתרחש כאשר טמפרטורת הגוף מגיעה או עוברת את הערך של 40.5 מעלות צלזיוס.

כאשר טמפרטורת הגוף עולה מעבר לערך זה הגוף מווסת את זרימת הדם אל האיברים החיוניים על חשבון איברים אחרים על ידי כיווץ כלי דם (וזודיליטציה). כתוצאה מכך לחץ הדם הסיסטמי בגוף יורד ואיברים שונים עשויים לסבול מנזקי "איסכמיה" ולהיפגע. על כן מקרים רבים של מכות חום ילוו בפגיעה כלייתי (אי ספיקת כליות), פגיעה כבדית ובצקת במח.

מנגנון ויסות הטמפרטורה של  ארנבונים שונה מזה של בני אדם וחיות מחמד אחרות. ארנבונים אינם מתקררים באמצעות הזעה כמו בני אדם וגם אינם מלחיתים באופן יעיל בדומה לכלבים וחתולים. מנגנון הקירור העיקרי שלהם מבוסס בעיקר על אובדן חום לסביבה מאזורים חסרי שיער בדגש על כפות הרגליים ואפרכסות האוזניים. באופן תקין, כאשר טמפרטורת הסביבה או הגוף של הארנבון עולה מופעלים מנגנונים בהכוונת מערכת העצבים הסימפתטית שגורמים להרחבת כלי דם עוריים (ווזודיליטציה) מה שמסייע לאובדן חום לסביבה.

אולם, כאשר טמפרטורת הסביבה ממשיכה לעלות או לחילופין כאשר הארנבון סובל מסטרס משמעותי מערכת העצבים גורמת דווקא לכיווץ של כלי דם עוריים (ווזוקונסטריקציה) מה שפוגע באופן ניכר באובדן חום לסביבה ומוביל לעליה בטמפרטורת הגוף.

על כן, ארנבונים פגיעים יותר למכות חום ביחס לבעלי חיים אחרים.

בנוסף לאלו בטבע, כאשר טמפרטורת הסביבה עולה ארנבונים יתחבאו בתוך מחילות בהן הטמפרטורה נמוכה בכמה מעלות מטמפרטורת הסביבה. תנאי המחיה בסביבה הביתית לא תמיד מאפשרים לארנבון להתחמק מטמפרטורת הסביבה ולכן מכת חום הופכת לשכיחה באופן יחסי.

 

סימנים קליניים של מכת חום בארנבונים-

הסימנים הקליניים של מכת חום בארנבונים עשויים לכלול ירידה בפעילות, ירידה בתאבון או חוסר תאבון מוחלט, ריור, רעד, עליה בקצב הנשימה ובמקרים חמורים יותר עוויתות, דכאון, חוסר קוארדינציה, וקומה.

 

אבחון מכת חום-

אבחון של מכת חום מתבסס על היסטוריה מתאימה הכוללת חשיפה לתנאי סביבה קיצוניים של חום, לחות או סטרס משמעותי לצד הופעת סימנים קליניים מתאימים ומדידת חום רקטלי מעבר ל 40.5 מעלות צלזיוס (או בשלבים מתקדמים דווקא היפותרמיה). בדיקות דם עשויות להראות על התייבשות, פגיעה כלייתית ופגיעה כבדית. צילומי רנטגן עשויים להראות תמונה אופיינית לעימדון מעיים (gastrointestinal stasis) משני.

טיפול ראשוני בשטח-

הטיפול הראשוני בארנבון הסובל ממכת חום הוא קריטי ותכליתו הורדה מבוקרת של טמפרטורת הגוף מתחת ל 40 מעלות. קירור מהיר מדי עשוי לגרום גם כן לנזק ולכן יש לקרר באופן מבוקר. ראשית יש להרחיק את הארנבון מהסביבה החמה בה הוא נמצא למקום קריר, ממוזג ומוצל. שנית יש לקרר את הארנבון באופן מבוקר. ניתן לעשות זאת בכמה דרכים:

  • הרטבת אפרכסות האוזניים עם מים קרים וקירור עם משב אוויר קריר כגון מאוורר.

  • עטיפת הארנבון במגבת לחה וקירור בעזרת מאוורר.

  • הרטבת הגוף במים קרירים- דרך זו שנויה במחלוקת היות ועשויה להוריד את טמפרטורת הגוף בצורה מהירה מדי ולהוביל להיפותרמיה בהמשך.

  • מתן מים קרירים (ללא קרח!) עשויה גם היא לסייע בהורדת טמפרטורת הגוף.

  • הגעה מידית לקבלת טיפול וטרינרי.

טיפול במרפאה הווטרינרית-

הטיפול במרפאה הווטרינרית עשוי להשתנות בהתאם לסימנים הקליניים אך לרוב יכלול קירור מבוקר של הגוף, אשפוז הארנבון, החדרת קטטר ורידי ומתן נוזלים לווריד (אינפוזיה) בקצב מבוקר. ניטור ומניעת עימדון מעיים (gastrointestinal stasis) , אנטיביוטיקה בהתאם לצורך, תיקון חריגות אלקטרוליטים בדם וטיפול בכשל כליה או פגיעה כבדית במידה והתרחשו. הפרוגנוזה משתנה בין המקרים על פי חומרת הנזק שנגרם לאיברים השונים.

מניעת מכת חום בארנבונים-

הדרך הטובה ביותר להתמודד עם מכות חום בארנבונים היא מניעה.

שמירה על מספר כללים פשוטים בעונת הקיץ החמה ובכלל תקטין משמעותית את הסיכוי להיווצרות מכת חום.

  • אפשרו מחסה מוצל בכל עת.

  • שמרו על אוורור בסביבת המחיה.

  • מניעת סטרס ככל הניתן.

  • אספקה קבועה של מים טריים בטמפרטורה נעימה.

לסיכום,

במידה ואתם חושדים שהארנבון שלכם סובל ממכת חום הרחיקו אותו מהסביבה החמה למקום מוצל וממוזג, נסו להוריד את טמפרטורת הגוף בדרכים הרשומות ובצורה מבוקרת ופנו במיידי לקבלת טיפול וטרינרי.

 

אנו במרכז הוטרינרי טבעון עומדים לרשותכם בכל שאלה בנושא זה או בנושא אחר 24/7.

bottom of page