top of page

קורונה בכלבים וחתולים

corona1.jpg

בעקבות התפרצות נגיף הקורונה מזן SARS-Cov-2 שמוביל למחלה שמכונה “Coronavirus Disease 2019” או בקיצור COVID-19  והחלטת ארגון הבריאות העולמי להכריז על התפשטות המחלה כפנדמיה, כלומר מגפה עולמית, בחרתי לכתוב מאמר בנושא בדגש על מידת המעורבות של חיות המחמד. במאמר זה ארחיב על נגיף הקורונה בכלבים וחתולים ואענה על שאלות שוודאי מעסיקות אותנו כבעלי חיות מחמד לדוגמא: "האם כלבים וחתולים יכולים להידבק בנגיף הקורונה הנוכחי מזן SARS-Cov-2 והאם הם יכולים לשמש כנשאים של הוירוס ולהדביק את בעליהם במחלת הקורונה COVID-19?"

קורונה היא משפחה של נגיפים (וירוסים) שמובילה למחלות במערכת הנשימה ומערכת העיכול. משפחה זו כוללת זנים רבים שעשויים להדביק את כלל היונקים לרבות בני אדם, כלבים, חתולים, ציפורים ודגים. בכלבים וחתולים שכיחים זני הנגיף: Canine Enteric Coronavirus (CECoV)  הגורם למחלת מעיים בכלבים, נגיף Feline Coronavirus שגורם למחלת מעיים בחתולים  ונגיף Canine Respiratory Coronavirus שגורם למחלת נשימה בכלבים. זנים אלו אינם קשורים בשום דרך למחלת ה COVID-19 שמתרחשת כעת בבני אדם ואינם מדבקים לבני אדם בשום דרך.

ככלל, וירוסים ממשפחת הקורונה נוטים לעבור מוטציות גנטיות בקלות והדבר עשוי להוביל ליצירת זנים אלימים יותר. לדוגמא: נגיף ה Feline Coronavirus עובר לעיתים מוטציה גנטית לנגיף ה Feline Infectious Peritonitis (FIP) הגורם למחלה קשה וחשוכת מרפא בחתולים.

וירוס קורונה בכלבים-

עד היום ידועה הדבקה של כלבים בשני זנים של נגיף הקורונה: 1. CeCoV- נגיעות בו עשויה להוביל לפגיעה במערכת העיכול המתבטאת לרוב בשלשול בעוצמה משתנה, חוסר תאבון, הקאות ועוד. המחלה שכיחה יותר במקומות עם ריכוז כלבים גבוה כגון כלביות. הדבקה ניסיונית בכלבים הראתה לרוב מחלה קלה אם בכלל, ללא סכנת חיים ולא כל הדבקה לוותה בסימנים קליניים דהיינו מקרי הדבקה רבים מסתיימים בנשאות תת- קלינית. לעיתים נדירות מתפתחת מחלה קשה מסכנת חיים. לא ברור אם הנגיף הוא גורם ראשוני שמוביל לפגיעה במערכת העיכול או שמדובר בוירוס אופורטוניסטי שמנצל פגיעה ראשונית מפתוגן אחר בכדי לשגשג במערכת העיכול של הכלב.  2. CRCoV- זן אחר של קורונה וירוס שנגיעות בו עשויה להוביל למחלה (לרוב קלה) בדרכי הנשימה של כלבים ולרוב מדובר בהדבקה משולבת עם פתוגנים נוספים.

לאחר החשיפה של הכלב לוירוס הקורונה (CECoV) קיימת תקופת דגירה בת 1-4 ימים בהם הכלב מהווה נשא של הוירוס ללא סימנים קליניים. הדבקה בקורונה בכלבים מתרחשת במגע של צואה נגועה עם חלל הפה וכלבים עשויים להפיץ את הנגיף בצואה ולהדביק כלבים אחרים גם חודשים לאחר ההחלמה מהמחלה.

 

בשנת 2005 אירעה התפרצות של מחלה קשה בגורי כלבים באיטליה. במהלך ההתפרצות הודגמה מוטציה גנטית שהתרחשה בנגיף CECoV שהובילה להיווצרות זן אלים של קורונה וירוס המכונה Pantropic CoCV שגרם למחלה סיסטמית קשה ולתמותה רבה בגורים. המוטציה ככל הנראה אפשרה לוירוס לחדור לרקמות נוספות מלבד מערכת העיכול ולגרום למחלה קשה ופטאלית. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי לרוב נגיעות בוירוס קורנה בכלבים תהיה מזן CECoV ותוביל לסימני מחלה קלים בלבד במערכת העיכול (אם בכלל). לרוב הכלב אינו זקוק לטיפול והחלמה  מתרחשת באופן ספונטני. כיום קיים חיסון לכלבים כנגד נגיף הקורונה CECoV (מחלה במערכת העיכול) אך תרכיב זה אינו מגן מפני CRCoV (מחלה בדרכי הנשימה) וככל הידוע היום אינו יעיל כנגד מחלת הקורונה שמתרחשת כעת בבני אדם.

וירוס קורנה בחתולים-  

וירוס הקורונה בחתולים (FCoV) הוא וירוס בעל שכיחות גבוהה יחסית בעולם בדגש על חתוליות ומקומות בהם יש ריכוז גבוה של חתולים ותנאי מחייה ירודים. הווירוס מועבר בדרך של מגע של צואה נגועה עם חלל הפה והוא מדבק לכל משפחת החתוליים אך לא למינים אחרים לרבות בני אדם. נגיעות של חתולים ב FCoV לרוב איננה קלינית ולעיתים מובילה למחלה קלה המתבטאת בסימני מערכת עיכול כגון שלשולים, חוסר תאבון ואובדן משקל.

 

בחתולים מסוימים, מסיבות שאינן ברורות לחלוטין נגיף הקורונה עובר שינוי גנטי (מוטציה) שמוביל למחלה קשה נטולת מרפא  בשם Feline infectious Peritonitis או בקיצור FIP.  מרגע שחתול חלה ב FIP הפרוגנוזה היא עגומה ומוות יתרחש לרוב לאחר זמן קצר (זמן מחצית חיים 8 ימים). המחלה עשויה להתבטא בשתי תצורות עיקריות: 1. "צורה יבשה"- יצירת לקויות גרנולומטיות (כלומר מסות) באיברים שונים כגון מערכת העצבים המרכזית, אברי בית החזה, אברי חלל הבטן וכו'. הסימנים הקליניים ישתנו בהתאם למיקום הגרנולומות. 2. "צורה רטובה"- תתבטא בהיאספות נוזל חופשי בעל צבע צהוב אופייני בחללי הגוף השונים (חלל הבטן, חלל בית החזה, כיס הלב) או בכמה מהם בו זמנית. לצערנו נכון לזמן זה לא קיים טיפול מוכח ויעיל כנגד FIP וגם לא חיסון יעיל.

קורנה וירוס מזן SARS-Cov-2 -

כידוע ארגון הבריאות העולמי הכריז לאחרונה על התפרצות הקורונה כעל מגפה עולמית. ההתפרצות נגרמת על ידי זן SARS-Cov-2 שבדומה לזנים שפורטו למעלה משתייך למשפחת הקורונה וירוס. הנגיף זוהה לראשונה בדצמבר 2019 בעיר ווהאן שבסין ומאז התפשט למדינות רבות בעולם. נגיעות בוירוס באנשים מובילה למחלה דמוית שפעת המתבטאת בעיקר בחום, שיעול וסימני  מערכת נשימה. המחלה זכתה לשם “Coronavirus Disease 2019” או בקיצור COVID-19. אנשים מדוכאי מערכת חיסון וקשישים נמצאים בסיכון גבוה יותר להתפתחות סיבוכים מסכני חיים. התפרצות המחלה מעוררת שאלות לגיטמיות אודות מידת המעורבות של חיות המחמד במחלה: 

האם חיות מחמד יכולות להידבק בנגיף קורונה מזן  SARS-Cov-2?

על פי הארגון הווטרינרי העולמי לחיות מחמד (WSAVA) לא קיימות כרגע עדויות לכך שחיות מחמד יכולות להידבק בקורונה וירוס מזן SARS-Cov-2.  יחד עם זאת, חשוב להבין כי מדובר בזן חדש ולכן ממצאים חדשים עשויים להתגלות בכל זמן.

 

האם כלבים וחתולים עשויים להדביק בני אדם בקורונה מזן SARS-Cov-2?

נכון לרגע זה לא קיימות עדויות לכך שכלבים, חתולים או חיות מחמד אחרות עשויות להדביק אנשים בקורונה מזן SARS-Cov-2  ולא קיימות עדויות התומכות במעורבות כלשהי שלהן במחלת הקורנה COVID-19.

למרות הרשום מעלה המלצות הארגון הוטרינרי העולמי לחיות מחמד עבור אנשים החולים במחלת הקורונה להימנע ממגע עם חיות המחמד שלהם בדיוק כפי שהם נדרשים להימנע ממגע עם קרובי משפחתם ואנשים אחרים זאת לפחות עד אשר נדע יותר על הוירוס החדש.

חשוב להבין שלמרות שבעלי חיים אינם חולים ואינם נשאים של המחלה הם כן עשויים לשאת על פרוותם הפרשות נגועות בוירוס במידה והיו במגע עם אדם נגוע ולכן חשוב להקפיד על כללי הגיינה בסיסיים לאחר מגע עם חיות מחמד.

בנוסף, יש לזכור שמדובר בזן חדש של נגיף ולכן מידע חדש מתגלה ומפורסם בכל יום על כן חשוב להיות קשובים להוראות משרד הבריאות, להקפיד על כללי הגינה בסיסיים לאחר מגע עם חיות מחמד ולהפעיל שיקול דעת והגיון.

 

אנו במרכז הווטרינרי טבעון עומדים לרשותכם 24/7 לכל שאלה בנושא.

bottom of page