top of page

השמנת יתר בכלבים וחתולים

השמנת יתר או Obesity בלעז מוגדרת כהצטברות עודפת של רקמות שומן בגוף. בדומה לאנשים, בכלבים וחתולים, השמנת יתר היא ההפרעה התזונתית הנפוצה ביותר. במספר מחקרים שנערכו בחיות מחמד ברחבי העולם הוערך כי 22%-40% מהכלבים והחתולים סובלים מהשמנת יתר ונראה שמגמה זו רק עולה עם השנים. מדובר במצב מתסכל בבעלי חיים ולא מעט פעמים אנו נתקלים בבעלי כלבים וחתולים מיואשים מניסיונות כושלים של הפחתה במשקל.

במאמר זה אסביר כיצד נגרמת השמנה בבעלי חיים, אסקור את הגורמים העיקריים להשמנה, הסיכונים הנובעים ממצב זה, כיצד ניתן להימנע מהשמנת יתר וכיצד מומלץ להתמודד במקרה ובעל החיים כבר סובל מכך.

השמנת יתר היא תוצר של מאזן אנרגיה חיובי הנוצר מצריכת מזון עודפת, מירידה בהוצאת האנרגיה או משניהם יחד. גורמים נוספים כגון נטייה גנטית, סוג ואיכות המזון, רמת הפעילות הגופנית וכו' עשויים להשפיע גם הם על השמנה בכלבים וחתולים.

השמנת יתר בכלבים וחתולים עשויה לסייע באופן ישיר ועקיף להתפתחותם של מצבים רפואיים שונים ביניהם: סכרת, כבד שומני (בעיקר בחתולים), מחלות לב ונשימה, היווצרות מחלות סרטניות, מחלות עור, מחלות מפרקים ובעיות אורתופדיות.

קיימות מספר שיטות שנועדו להעריך האם בעל החיים שלכם סובל מהשמנת יתר, חלקן מדויקות ומבוססות יותר מאחרות. כיום, במרבית המרפאות, השמנת יתר נקבעת בעיקר לפי משקל גופו של בעל החיים ביחס למשקל הרצוי לגזע או לגודל גופו ולגילו ובעזרת מדד נוסף בשם (Body Condition Scoring (BCS. בשיטה סובייקטיבית זו ניתן לבעל החיים ערך מספרי הנע בין 1 (בעל חיים רזה מאוד) ל- 9 (בעל חיים הסובל מהשמנת יתר קיצונית) על פי קריטריונים ויזואליים וקריטריונים המסתמכים על חוש המישוש (צלעות בולטות, חוליות בולטות, היקף מותניים וכו').

קיימים גורמים רבים המובילים להשמנת יתר בחיות מחמד. מספר מצבים רפואיים עשויים להוביל להשמנת יתר בניהם ירידה בתפקוד של בלוטת התריס (היפותירואידיזם), מחלה הנפוצה בקרב כלבים ושימוש בתרופות המעוררות תאבון מוגבר כגון סטרואידים. אולם, הגורמים הנפוצים ביותר להשמנה בכלבים וחתולים (בדומה לבני אדם) הם צריכה עודפת של מזון ו/או ירידה בהוצאת האנרגיה (ירידה בפעילות הגופנית) מה שמוביל למאזן אנרגיה חיובי וליצירה עודפת של רקמות שומן.

ה"טיפול" המוצלח ביותר בהשמנת יתר בכלבים וחתולים הוא מניעה!

כלומר, הימנעות מראש מהגעה למצב של השמנה. במקרים רבים השמנת יתר נובעת מטעויות ממשק של הבעלים וניתן למנוע טעויות אלו בעזרת הדרכה פשוטה במרפאה הווטרינרית. לדוגמא, מתן מזון באופן חופשי בכל שעות היום עשוי להוביל בבעל חיים גרגרן להשמנת יתר. לכן, כאשר בעל החיים מגיע לבדיקה התקופתית במרפאה (בדיקה הנערכת על פי רוב כחלק משגרת החיסונים השוטפת) יש להקפיד בין היתר על שקילתו והערכה של המצב הגופני (BCS) על ידי הווטרינר ורישום המידע בתיק הלקוח. בדרך זו יוכל הווטרינר להזהיר במידה וקיימת מגמה משמעותית של עליה במשקל ולבלום את המשכה. בנוסף, במידה ולא בוצעה שיחת הדרכה, מומלץ לבקש מהווטרינר הסבר מפורט כיצד מומלץ לבחור מזון איכותי ומתאים לבעל החיים, מינון המזון היומי, תדירות האכלות יומית וכן מזונות העשויים לפגוע בבעל החיים. בדרך זו ניתן להימנע בקלות מטעויות ממשקיות שיובילו בהמשך להשמנת יתר.

התמודדות עם השמנת יתר בחיות מחמד עשויה ליצור תחושת ייאוש אצל הבעלים.

במרבית המקרים אנו נתקלים בבעלים שניסו כבר מספר מזונות "דיאטטיים" ללא הצלחה ומקבלים את השמנת היתר כעובדה קיימת. על מנת להימנע מכך, במידה ובעל החיים שלכם כבר סובל מהשמנת יתר, מומלץ ליצור תוכנית הרזיה מוסדרת בליווי ווטרינרי צמוד.

תוכנית כזו תכלול לרוב תחקיר מעמיק של הבעלים על ידי הווטרינר בדגש על ממשק ההאכלה, בדיקה גופנית יסודית לשלילת מחלות העשויות להוביל להשמנת יתר ולעתים גם בדיקות דם. בנוסף, יתאים הווטרינר מזון דיאטטי העונה לדרישות הספציפיות של בעל החיים והבעלים, יחשב את כמות המזון היומית ומספר האכלות ויתאים את רמת הפעילות הגופנית. בנוסף יקבעו תורים לביקורות ושקילות עתידיות.

לסיום, השמנת יתר היא מצב נפוץ בחיות מחמד שעשוי, באופן ישיר או עקיף, לסכן את בריאותו של בעל החיים. למרות שמדובר במצב בעייתי להתמודדות שמצריך סבלנות והרתמות של כל דיירי הבית אין לקבלו כעובדה מוגמרת וניתן כמעט תמיד למצוא פתרון יעיל.

אנו במרכז הווטרינרי טבעון נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה בנושא ולסייע לכם ביצירת תוכנית הרזיה מוסדרת ויעילה בפיקוח וטרינרי מלא.

bottom of page