top of page

פיצי- גיבורת החודש

pitzi.jpg

תכירו את פיצי החתולה המתוקה של משפחת ברקאי וללא ספק גיבורת החודש שלנו.

פיצי היא חתולת בית מעוקרת ומטופחת בת 13 שנים. למרות גילה המתקדם לא סבלה מבעיות בריאותיות מיוחדות למעט איושה לבבית שהופיעה בגיל 12 והחשידה לתחילתה של מחלת לב.

פיצי הגיעה כמקרה חירום מחוץ לשעות הפעילות של המרפאה לאחר שבמשך יומיים נראתה לבעלים אפטית, חסרת תאבון, והקיאה מיצי קיבה. היא עברה בדיקה פיזיקלית בה נראה כי סובלת מהתייבשות וצהבת משמעותית ללא שינוי באיושה הלבבית.

בספירת דם נערכה במרפאה נראתה עליה קלה בתאים לבנים מסוג מונוציטים. בביוכימיה של הדם נמצאה עליה קלה באנזים ALT, עליה משמעותית באנזים GGT ובבילירובין בדם.

אז מה בעצם אומרת לנו בדיקת הדם?

Aalanine TransAminase או ALT בקיצור הוא אנזים המיוצר על ידי מספר רקמות בגוף (תאי שריר, כדוריות דם אדומות) ובעיקר על ידי תאי רקמת הכבד. כאשר מתרחשת פגיעה כבדית אנזים זה דולף מתאי הכבד למחזור הדם ולכן רמת האנזים בדם עולה.

Gamma Glutamyl Transferase או GGT בקיצור הוא אנזים שריכוזו גבוה בדרכי המרה ובלבלב (גם בכליה אולם משם מופרש לשתן ולכן לא יעלה בדם בעת פגיעה כליתית). רמתו בדם תעלה בפגיעה בכיס המרה, בצינורות המרה ובפגיעת לבלב.

 

בילירובין הוא חלבון שאחראי לקשירת חמצן בתוך כדוריות הדם האדומות. בילירובין מגיע באופן טבעי לכבד שם עובר תהליך שבסופו הוא מופרש לכיס המרה וממנו דרך צינורות המרה למערכת העיכול. רמת הבילירובין עולה בדם בהרס של כדוריות דם (המוליזה), כשל תפקודי של הכבד או בהפרעה לזרימת המרה .

בדיקת הדם של פיצי מצביעה אם כן על פתולוגיה באזור הכבד, כיס המרה והלבלב ולכן הוחלט לבצע בדיקת אולטרסאונד מה שיאפשר בין היתר לראות איברים אלו. בבדיקת האולטרסאונד שביצענו במרפאה נראה כבד מוגדל ביחס לרגיל עם שינויים חריגים ברקמתו, בצקת של דופן כיס המרה ולבלב מוגדל ובצקתי עם תגובה של רקמת השומן שסביב לו.

 

פיצי אובחנה כסובלת מ"טריאדיטיס"- תהליך דלקתי המערב שלוש רקמות יחד: כבד יחד עם כיס המרה שצמוד לו ("כולנגיוהפטיטיס"), לבלב ("פנקריאטיטיס") ומעיים ("אנטריטיס").  

בחתולים הכבד, המרה, הלבלב וחלק מהמעי הדק סמוכים האחד לשני ובנוסף דרכי המרה והלבלב מתרוקנים למעי הדק דרך פתח משותף (בכלבים שני פתחים) ולכן תהליך דלקתי שמשלב את שלושת אלו יחד שכיח למדי.

פיצי חתולה מבוגרת, ככל הנראה סובלת ממחלת לב ולכן הפרוגנוזה (סיכויי ההחלמה) במקרה שלה אינם טובים גם בתנאי אשפוז אינטנסיביים. למרות זאת משפחת ברקאי הודיעה באופן ברור כי על פיצי לא מוותרים ויש לעשות הכל על מנת לעזור לה להחלים.

היא אושפזה במרפאה והחלה לקבל טיפול אגרסיבי שכלל בין היתר: מתן נוזלים לווריד בקצב נמוך (היות ופיצי חולת לב מתן נוזלים בקצב גבוה עשוי להוביל לכשל לב ואף למוות). שלושה סוגי אנטיביוטיקה שונים במתן ורידי, נוגדי בחילה, מגיני קיבה, שיכוך כאבים ותרופות לתמיכה בתפקוד הכבד.

 

יום לאחר האשפוז נראה כי חלה הדרדרות משמעותית במצב. פיצי נראתה ירודה, מובחלת, סירבה לאכול או לשתות ונראה כי חלה החמרה במצב הצהבת. בנוסף חלה החמרה משמעותית בתהליך הדלקתי זאת על סמך עליה חדה בספירת התאים הלבנה.

בשיתוף עם משפחתה הוחלט להמשיך ליום אשפוז נוסף ובמידה ולא תראה שינוי משמעותי למחרת הומלץ על החדרת "צינור הזנה וושטי".

 

תזונה היא חלק בלתי נפרד מהטיפול במגוון מחלות בחתולים בדגש על דלקות לבלב. כניסה של מזון למערכת העיכול מעודדת זרימה של אנזימי עיכול מהלבלב וכיס המרה, מעודדת החלמה של תאי המעי ומונעת כניסה למאזן אנרגיה שלילי והיווצרות של כבד שומני, מצב מסכן חיים בפני עצמו. מחקרים רבים הראו שחזרה מוקדמת להזנה תורמת רבות לתהליך ההחלמה במחלות שונות כגון דלקות לבלב. יש מספר אפשרויות להזנה בחתול שמסרב לאכול באופן עצמאי לאורך זמן. אחת הדרכים הפשוטות היא "צינור הזנה וושטי". צינור זה מוחדר בתהליך כירורגי פשוט דרך הצוואר לתוך הוושט וממשיך

לאורכו עד לפאתי הקיבה. הצינור מקובע למקום ומאפשר מתן מזון, נוזלים ותרופות למערכת העיכול.

 

פיצי עברה בהצלחה ניתוח להחדרת הצינור ולאחריו הותאמה לה תוכנית הזנה ספציפית לצרכיה. הטיפול בבעל חיים עם צינור הזנה הוא תובעני ודורש האכלות סביב לשעון ולכן כל צוות המרפאה התגייס לצורך כך.

 

יומיים לאחר תחילת ההזנה פיצי החלה להראות סימני שיפור. היא נראתה חיונית וחזקה יותר, פחות מובחלת ואפילו החלה לגרגר ולהתלטף. בדיקות הדם הראו שיפור ניכר בכל הפרמטרים ובדיקת אולטרסאונד הצביעה על חזרה של תנועתיות תקינה למערכת העיכול. למרות השיפור פיצי עדיין סרבה לאכול לבד.

האשפוז והטיפול בפיצי נמשך לא מעט ימים אך לבסוף, שבוע לאחר החדרת הצינור פיצי החלה לאכול לבד והודיעה לנו שהיא מוכנה לחזור הביתה.

היא שוחררה לביתה עם ארסנל שלם של תרופות כשצינור ההזנה עדיין מחובר למקום. בביקורת האחרונה היא נראתה ערנית וחיונית ובדיקות הדם הראו העלמות של הצהבת ושיפור נוסף בכל הפרמטרים. בימים הקרובים נוציא את צינור ההזנה ונאחל לה ולמשפחתה המשך החלמה, בריאות ואושר. ללא ספק גיבורה אמיתית!  

etube.jpg
bottom of page