top of page

סקאי- גיבורת החודש

sky.jpg

תכירו את סקאי, גיבורת החודש שלנו.

סקאי היא כלבה צעירה מעוקרת ומחוסנת מגזע ויסלה בת 11 חודשים. לסקאי נטייה לאכילת שטויות וזבל, לרוב ללא סיבוכים משמעותיים כתוצאה מכך.

סקאי הגיעה אלינו למרפאה כמקרה חירום בשעת לילה מאוחרת לאחר ששלושה ימים לפני כן אכלה פיסות של סדין ישן ומאז סובלת מהקאות וחוסר תאבון. בחלק מההקאות נראו חלקים מהסדין וכן שאריות פלסטיק. היא נבדקה על ידי וטרינר כמה שעות לפני ההגעה וטופלה בעירוי נוזלים תת עורי, אנטיביוטיקה ושמן פראפין שנועד לאפשר לתוכן מעיים תקוע להחליק החוצה בצואה. היות ולא נראה שיפור במצבה היא הופנתה אלינו להמשך אבחון וטיפול.

בבדיקה הפיזיקלית במרפאה סקאי נראתה שקטה מהרגיל אך מגיבה, מעט מיובשת,  צבע ריריות תקין, קולות לב וריאה תקינים, כאב בטני במישוש ובבדיקה רקטלית לא הורגשה צואה.  בבדיקות דם שנערכו במרפאה הודגמה עליה בספירת התאים הלבנים מצב אופייני למצבי דלקת. בשלב זה ההערכה היתה כי סקאי סובלת מנוכחות גוף זר במערכת העיכול או לחילופין מדלקת במערכת העיכול בעקבות אכילת שטויות. היות ונראתה ירודה ביחס לרגיל הוחלט לאשפזה עם טיפול תומך ולאחר שתתאושש מעט בבוקר להמשיך בדיאגנוסטיקה.

למחרת בבוקר סקאי נראתה ערנית וחיונית אך מובחלת, חסרת תאבון וכאובה בבטן. היא טושטשה ועברה צילום בטן, צילום בית חזה ואולטרסאונד בטן. בצילום בית החזה לא נראו ממצאים חריגים. בצילום הבטן נראו מספר גופים זרים (ככל הנראה פלסטיק) בקיבה וכן במעי הגס (לקראת סוף מערכת העיכול). בבדיקת אולטרסאונד הודגמו הגופים הזרים שנראו בצילומים ובנוסף לאלו הודגם גוף זר ארוך שראשיתו בקיבה והוא נמשך במורד הדואדנום (חלקו הראשון של המעי הדק) וגורם ל"פליקציות" של המעיים (ראה הסבר מטה).

ממצאי הרנטגן לצד ממצאי סריקת האולטרסאונד הובילו להערכה כי סקאי סובלת מ"גוף זר לינארי" שראשיתו בקיבה והוא נמשך לתוך המעי הדק.

 

 שרטוט סכמטי של ההערכה הרפואית- מספר גופי פלסטיק בקיבה, פקעת חוטים בקיבה הנמשכת לתוך הדואדנום ובתכו פקעת חוטים שניה.

"גוף זר לינארי" הוא מצב ייחודי שנוצר כאשר בעל החיים בולע גוף זר דמוי חוט. לדוגמא: חבל, שרוך, חוט, סרט, סדין, מגבת, או כל דבר בעל מבנה דומה. קצה אחד של הגוף הזר נתקע בחלק העליון של מערכת העיכול (בחתולים שכיח במיוחד חוט שנתקע מתחת ללשון) ואילו קצהו השני ממשיך במורד מערכת העיכול. מערכת העיכול נעה באופן רגיל בתנועה המכונה פריסטלטיקה שמסייעת בהעברת המזון ופירוקו. תנועתיות זו של המעיים בנוכחות של גוף זר לינארי מובילה לכך שהמעיים מתקפלים באופן שמזכיר אקורדיון סביב לגוף הזר. דפוס זה מכונה בשפה המקצועית "פליקציות". תבנית זו פוגעת באספקת הדם למעיים ובמידה ולא תיפתר במהרה קיים סיכון רב להיווצרות נמקים וחורים במעיים ולדליפה של צואה לתוך חלל הבטן מה שיוביל לפריטוניטיס ספטי (דלקת זיהומית של חלל הבטן). מיותר לציין כי מדובר במצב חירום המחייב פתרון כירורגי.

למרות ההערכה הרפואית, סקאי התעוררה מהטשטוש, אכלה בתאבון רב (בניגוד לצפוי בבעל חיים הסובל מגוף זר לינארי) ואף העבירה צואה יפה שהכילה בין היתר חתיכות פלסטיק (כיסוי רגל של כיסא גינה). בנוסף נראה כי היא פחות מובחלת וחזרה להיות ערנית וחיונית. לאור זאת, הוחלט להמתין עם הניתוח להמשיך בטיפול הרפואי בתקווה שהחסימה תשתחרר מעצמה ולהעריך את המצב שוב למחרת.

במהלך האשפוז סקאי המשיכה להיות ערנית וחיונית אך סרבה לאכול. היא נתנה שתן יפה אך לא עשתה צואה. בנוסף המשיכה להראות חוסר נוחות במישוש בטני. אולטרסאונד וצילום בטן נוסף שבוצעו למחרת הדגימו מזון רב בקיבה (המזון שאכלה ביום הקודם), נוכחות של גוף זר לינארי, פליקציות של המעיים ומספר גופים זרים בקיבה אך לא במעי הגס. ההערכה הייתה כי סקאי הוציאה את הגוף הזר מהמעי הגס בצואה שנתנה ביום הקודם אך קיימים מספר גופים זרים בקיבה וכן גוף זר לינארי במעיים.

בשלב זה הוסבר לבעלים כי מצבה של סקאי מטעה ולמרות שנראית ערנית חיונית ומלאת חיים יש להיכנס לניתוח באופן מיידי.

סקאי טושטשה, הורדמה והוכנסה ל"ניתוח בטן חוקר" שבוצע על ידי ד"ר יואב קורן וד"ר רעות מזור במרפאה. במישוש של מערכת העיכול הורגשו מספר גופים זרים בתוך הקיבה וכן גוף זר לינארי שמתחיל מהקיבה ונמשך עד לסוף הדואדנום. כמו כן נראו פליקציות במרבית חלקי הדודנום ופרפורציה (חור במעיים) קטנה במרכז הדודנום באזור בו הרקמה נראתה נמקית. דרך החור נראתה דליפה של צואה לחלל הבטן.

בוצעו חתכים בשלושה אזורים שונים בדואדנום על מנת לשחרר את הגוף הזר בהדרגה. לאחר שפקעת חוטים הוסרה מהדואדנום (פקעת חוטים2 בשרטוט) בוצע חתך בקיבה ודרכו הוצאו מספר חלקיקי פלסטיק, חלקי סדין ישן ופקעת גדולה של חוטים (פקעת חוטים1 בשרטוט).

בשלב הבא הוסר מקטע המעי הנמקי שבמרכזו החור הדולף וקצות המעיים הנותרים חוברו האחד לשני בעזרת תפרים צפופים.

חלל הבטן עבר שטיפות עם תמיסה פזיולוגית על מנת לסלק שאריות צואה והבטן נסגרה עם תפרים.

הניתוח נמשך כמעט שלוש שעות ולאחריו סקאי נשארה להמשך אשפוז והשגחה במרפאה. היא טופלה עם אנטיביוטיקה, שיכוך כאבים, נוזלים ומגיני קיבה.

ביומיים שלאחר הניתוח סקאי התאוששה בהדרגה אך סבלה מבחילה משמעותית, פליטות  וחוסר תאבון מוחלט. יחד עם זאת היא החלה לתת צואה, בשורה מצוינת שמעידה על תפקוד של מערכת העיכול וחזרה לתנועתיות. ביום השלישי לאחר הניתוח התאבון של סקאי חזר והבחילות החלו להיעלם. היא שוחררה הביתה להמשך טיפול תרופתי והשגחה ולנו נותר רק לאחל לה המשך החלמה מהירה ולהכריז באופן חד משמעי שמדובר בגיבורה שלנו לחודש זה!

מערכת עיכול לאקי.jpg
bottom of page