top of page

תולעת הפארק

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

תולעת הפארק, או בשמה הלעזי "ספירוצרקה לופי", היא תולעת עגולה בעלת תפוצה עולמית רחבה שעלולה לגרום למחלה חמורה ומסוכנת בכלבים ואף למוות פתאומי. התולעת נפוצה בארץ בעיקר באזור מרכז הארץ אך תועדו כבר מקרים באזור הצפון כולל חיפה, קרית טבעון, יקנעם עילית, רמת ישי מגדל העמק והסביבה.

 

הדבקה ומהלך המחלה- התולעת מועברת לכלבים על ידי אכילת חיפושית זבל. ביצי התולעים בוקעות במערכת העיכול של הכלב והצורות הצעירות (לארוות) מתחילות במסע שתחילתו במעי וסופו (במרבית המקרים) בוושט.

בדרכן אל הוושט נודדות הלארוות דרך דופן אבי העורקים ועשויות לגרום להסתיידויות, מפרצות וקרעים שעלולים להוביל למוות פתאומי בשל דימום פנימי.

התולעים מתיישבות בוושט, מקבלות את צורתן הבוגרת ומעוררות תגובה סוערת בדופן רקמת הוושט  המובילה להיווצרות "גוש" רקמתי שנקרא גרנולומה. בשלב זה עשויים להופיע סימנים קליניים כגון פליטות, הקאות, חום וקשיים בבליעה. במידה ולא יתבצע טיפול להשמדת התולעת תעבור הגרנולומה תהליך התמרה לגידול סרטני והטיפול בשלה הזה  בעיתי מאוד.

 

אבחון- האבחון מתבסס לרוב על הופעת סימנים קליניים מתאימים (הקאות, פליטות, וכו') לצד העדר טיפולים מונעים תקופתיים כנגד התולעת. במידה ונחשוד כי בעל החיים שלכם סובל מנגיעות בתולעת תשלח דגימת צואה למעבדה חיצונית לשם מבחן "הצפת צואה" בו תודגם המצאות ביצים של התולעת במערכת העיכול.

בנוסף, יתכן ונמליץ לבצע צילום רנטגן של בית החזה שעשוי להדגים המצאות של "מסה" בוושט ושינויים אופייניים כגון ההסתיידויות באבי העורקים ושינויים בבסיס החוליות.

בדיקת דם עשויה לעזור באבחון ולהדגים עליה בתאים לבנים מסוג אזונופילים או עדות לדימום במידה וקיים.

כלי אבחוני נוסף העומד לרשותנו (וזמין עבור לקוחות המרכז הוטרינרי בטבעון) הוא אנדוסקופיה. אנדוסקופיה מבוססת על החדרת סיב אופטי דרך הפה אל חלל הוושט ובדרך זו ניתן לראות גרנולומה בעלת מראה פטמתי אופייני ולעיתים אף את התולעים הבוגרות עצמן.

 

טיפול- הטיפול במחלה משתנה בהתאם לשלבי המחלה. בשלבים המקדימים להתמרה הסרטנית מתבסס על מתן זריקות בעוד שבשלבים המאוחרים יותר סביר שיצריך התערבות כירורגית לשם הסרת הגידול הסרטני.

 

מניעה- הדרך הטובה ביותר להתמודד עם המחלה היא על ידי טיפולים מונעים.

מתן "חיסון" תקופתי מאפשר למנוע באחוז גבוה את התפתחות המחלה. החיסון הורג את הלארוות והתולעים הבוגרות אך אינו פוגע בביצים, לכן תדירות החיסונים (אחת לחודשיים- שלושה חודשים) מותאמת למחזור חיי התולעת כך שתולעים ששרדו את החיסון הראשון כביצים לא יספיקו להטיל ביצים ויושמדו על ידי החיסון העוקב.

במידה ומתן זריקות תדיר אינו נוח נח לכם ניתן להשתמש בתכשיר מקומי כנגד פרעושים בשם אדווקט (Advocat) שיעילותו במניעת הדבקה בתולעת הפארק הוכחה לאחרונה.

 

אנו, במרכז הוטרינרי בטבעון נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה שתעלה בנוגע לתולעת הפארק או כל נושא אחר. חיסון כנגד התולעת זמין עבור לקוחות המרפאה כמו גם המוצר הטופיקלי Advocat.

 

 

 

bottom of page