top of page

כלבים ומקלות- לא מה שחשבתם

article-sticks-big.jpg

סו, כלבה מקסימה  בת 6 שנים מגזע רועה בלגי מעוקרת ומחוסנת הגיעה בשעת לילה לבדיקה במרפאה לאחר שנפצעה ממשחק עם מקל עץ.

לדברי הבעלים היא רצה אחרי מקל שזרק לה ולפתע השמיע יללת כאב. כשחזרה הביתה נראתה כאובה ועם ריור רב מזווית הפה.

 

מאז ומתמיד לכלבים חיבה רבה למשחק עם מקלות מעץ.

לעיסת מקלות, מרדף אחר מקלות, השלכת מקלות בכדי להביאם לבעלים ועוד הם משחקים שכיחים עבור כלבים רבים ובעליהם.

אולם, פציעות ממקלות הן שכיחות יותר ממה שנהוג לחשוב ועשויות להוביל לנזק רב ואפילו לסכנת חיים ממשית.

 

הפציעה "הקלאסית" מתרחשת כאשר הכלב רודף במהירות אחרי מקל בניסיון לתפוס אותו והמקל נתקע בפה בעצמה רבה (פעמים רבות מדובר במקל בעל קצוות שבורים ומשוננים). לעתים פגיעה מתרחשת גם כתוצאה מלעיסה של מקל בזווית לא נכונה.

 

ניתן בגדול לחלק את אופי הפציעה ממקלות לשני סוגים-

1. פציעה מקומית ושטחית בחלל הפה והלע- פציעה מסוג זה תתרחש כאשר זווית החדירה של המקל תגרום למפגש עם רקמה גרמית (עצם) קשה ותמנע מהמקל להמשיך הלאה לעמקי הלע והצוואר. במקרה כזה עשוי המקל להיתקע בלע בצורה כזו או אחרת או לגרום לפצע ולצאת החוצה.

2. פציעה עמוקה וקשה- פציעה מסוג זה תתרחש כאשר זווית החדירה תאפשר מפגש עם רקמה רכה בחלל הפה והלע (ראה שרטוט מצורף).

רקמה מסוג זה קיימת מתחת ללשון (פרנולום), בחיך הרך שבחלק האחורי של הלע ו”בקשתות הלשון והחיך” (platoglossal arch)  שמשני צידי בית הבליעה.

לרוב, במקרי פציעה מסוג זה יחדור המקל לאזור הרך שמתחת ללשון ומשם ימשיך ויחדור לתוך החיך הרך או ל"קשת הלשון והחיך".

לאחר החדירה הראשונית עשוי המקל לעשות כברת דרך ארוכה וכואבת למעמקי הצוואר והמבנים האנטומים שהוא מכיל.

 

הסימנים הקליניים של כלב שנפצע ממקל כוללים יללות כאב בסמוך למשחק עם המקל או מרדף אחריו, ריור רב, דימום מהפה, כאב משמעותי באזור הפה והצוואר, חוסר תאבון ועוד.  סימנים מאוחרים יותר עשויים לכלול נפיחות צווארית עם או ללא הפרשות מוגלתיות, אמפיזמה צווארית (אוויר מתחת לעור) ועוד.

פציעת מקל עמוקה היא מקרה חירום.

אבחון וטיפול מוקדם עשויים למנוע החמרה של הנזק ולהציל חיים.

הטיפול הראשוני בבעל החיים יכלול בדיקה פיזיקלית מלאה, ייצוב, מתן אנטיביוטיקה לווריד ובדיקה יסודית של חלל הפה שמצריכה לרוב טשטוש. בבדיקה יש לשים דגש על האזורים שציינתי דהיינו מתחת ללשון, החיך הרך ו"קשתות הלשון והחיך". הבדיקה צריכה לכלול מישוש של הרקמות בניסיון לחוש את מיקום המקל.

צילום רנטגן של אזור הצוואר במנח צידי (לטראלי) עשוי לסייע באבחון. בצילום רנטגן לרוב לא ניתן לראות את המקל עצמו היות והוא חדיר לקרני הרנטגן אך ניתן לעיתים לראות אוויר בתוך הרקמה שבנתיב החדירה מה שמרמז על מיקום המקל (ראה תמונה מטה). סריקת CT רגישה יותר מרנטגן ועשויה להראות את מיקום המקל ואת נתיב החדירה כמו גם נזק למבנים אנטומים קרובים.

השארת המקל בתוך הגוף תגרום להחמרה של הנזק ולזיהום שבסופו של דבר יוביל למוות. על כן, לאחר השלב הדיאגנוסטי יבוצע ניתוח חוקר בהרדמה מלאה במטרה למצוא את המקל ולהסירו וכן לתקן נזק שנגרם לרקמות ומבנים אנטומיים שכנים. במהלך הניתוח עוקבים אחר נתיב החדירה של המקל במטרה להוציאו. ניתוח מסוג זה עשוי להיות פולשני ונרחב והאנטומיה באזורים אלו מורכבת ומערבת מבנים רבים, עצבים וכלי דם. בתום הניתוח יושאר לרוב נקז בתוך הפצע ובעל החיים יישאר לאשפוז והשגחה של 24 שעות.

 בחזרה לסו: בבדיקה פיזיקלית במרפאה סו נראתה ערנית וחיונית, המדדים החיוניים שלה היו תקינים, הלב והריאות נשמעו תקינים ובמישוש הביטני לא הורגש ממצא פתולוגי. היא ריירה בכמות רבה רב מצד שמאל של הפה והגיבה ביללות כאב בזמן מישוש של הצוואר בעיקר בצד שמאל. לאחר בדיקת דם שלא הראתה ממצאים חריגים סו טושטשה ובוצעה בדיקה יסודית של חלל הפה. בבדיקה נראה פצע חדירה מתחת ללשון ופצע חדירה שני גדול ב"קשת הלשון והחיך" בצד שמאל עם נתיב חדירה ברור לאזור הצוואר בצד שמאל. בצילום רנטגן הודגם אוויר בין שרירי הצוואר (ראה תמונה מצורפת).

תמונה: מימין צילום רנטגן של סו. בצילום מוקף בעיגול אוויר חופשי בתוך רקמת הצוואר. משמאל פצע החדירה בלע של סו

לאור הממצאים בבדיקה ובצילומים בוצעה הרדמה מלאה ואקספלורציה של הפצעים. נשלף מקל עץ מחודד באורך 5 ס"מ מאזור הצוואר בצד שמאל ולאחר שסו התעוררה וקיבלה אנטיביוטיקה ושיכוך כאבים היא הועברה לבית חולים לשם ביצוע CT במטרה לוודא שלא נותרו שאריות של המקל. לאחר ה CT הוסרו עוד שני שבבי עץ קטנים, הפצע בפה נתפר והושאר נקז בצוואר למשך שלושה ימים. סו התאוששה יפה ושבה לביתה כשהיא מרגישה הרבה יותר טוב.

לסיכומו של דבר למרות שמשחקי מקל הם חביבים במיוחד על הכלב ובעליו חשוב לזכור שקיים בהם סיכון משמעותי. כמעט כמו בכל דבר מניעה היא האסטרטגיה הטובה ביותר. בכדי להימנע מפציעות מסוג זה מומלץ שלא לעשות שימוש במקלות דקים בעלי קצוות חדים. במידה ולא מעוניינים לוותר לחלוטין על משחק עם מקל מומלץ להשתמש במקל בעובי שאינו מאפשר שבירה בקלות בעל קצוות כהים או בצעצוע ייעודי שניתן לקנות בכל חנות חיות. במידה ואתם סבורים שבעל החיים שלכם נפצע כתוצאה ממשחק במקל מהרו לקבל טיפול וטרינרי מוקדם ככל האפשר. המשך יום נפלא. 

mouth.jpg
su2.jpg
su1.jpg
bottom of page