top of page

קדחת קרציות

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

קדחת קרציות היא מהמחלות הנפוצות בכלבים בארץ.

המחלה נגרמת כתוצאה מהדבקה בחיידק בשם "ארליכיה קניס" (Ehrlichia Canis) המועבר לכלב על ידי קרציות ובעיקר על ידי קרצית הכלב החומה (Rhipicephalus sanguineus) שהיא הקרצית הנפוצה בכלבים בארץ. גם בני אדם עלולים להידבק בקדחת קרציות אך מדובר בחיידק מסוג שונה ומקובל להגיד כי הוא מועבר על ידי קרציות מסוג אחר. יחד עם זאת צריך לזכור כי קרצית אחת מסוגלת לשאת מספר טפילים שונים ולכן מומלץ להימנע מהן.

 

הקרצית נדבקת בחיידק כשהיא מוצצת ארוחת דם מכלב נגוע. החיידק מתבסס במעיים של הקרצית ומגיע לבלוטות הרוק שלה. כאשר הקרצית תיקח ארוחת דם מכלב בריא יעבור החיידק עם הרוק וידביק את הכלב. לאחר ההדבקה חודר החיידק למחזור הדם, מתיישב בתוך כדוריות הדם האדומות וניזון מהם. עצם השהיה בתוך כדוריות הדם מקנה לו עמידות בפני סוגים רבים של אנטיביוטיקה שאינם מסוגלים לחדור לתוך כדוריות הדם האדומות.

 

מהלך המחלה מאופיין בשלושה שלבים:

 

שלב אקוטי- נמשך כחודש ומאופיין בסימני מחלה קלים אם בכלל. בין סימני המחלה בשלב זה ניתן לראות ירידה במצב הרוח, חום, דלקת עיניים, הגדלה של קשרי לימפה ודימומים תת עוריים הנובעים מפגיעה בטסיות הדם.

 

שלב תת-קליני- מאופיין בהעדר סימני מחלה, הכלב נראה בריא לחלוטין אך המחלה דוגרת בתוכו. בדיקת דם עשויה להראות חריגות כגון אנמיה (ירידה במספר כדוריות הדם), ירידה במספר כדוריות הדם הלבנות  וירידה במספר טסיות הדם. שלב זה עשוי להימשך חודשים עד שנים.

 

שלב כרוני- מאופיין בסימני מחלה קשים כגון דיכאון, אפטיה, חום, הגדלת קשרי לימפה, דימומים תת עוריים, דימומים מהאף, דלקת עיניים ואף מוות הנובע לרוב מאלח דם (ספסיס) או מאנמיה חמורה. בדיקת דם בשלב הזה תחשוף דיכוי מוחלט של מח העצם הכולל פגיעה בתאי הדם האדומים, הלבנים וטסיות הדם.

 

אבחון המחלה מתבסס ברובו על הופעת סימני המחלה והמצאות קרציות על הכלב לצד בדיקת דם בסיסית שעשויה להראות סימנים אופייניים. בנוסף ניתן לבצע בדיקה ייעודית להמצאות נוגדנים לחיידק בדם דבר העשוי להעיד על חשיפה לחיידק (לאו דווקא מחלה פעילה). בנוסף ניתן לבצע בדיקה גנטית (PCR) להמצאות חומר גנטי של החיידק בדם הכלב. בכדי להגיע לאבחנה מדויקת מומלץ לשלב בין הבדיקות.

 

הטיפול בקדחת קרציות בשלבים האקוטי והתת-קליני הוא פשוט ומתבסס על אנטיביוטיקה מסוג "דוקסילין" החודרת לתאים האדומים ומשמידה את הטפיל. במידה והמחלה התגלתה בשלב הכרוני הטיפול עשוי להיות מורכב ולכלול אשפוז וטיפול תוך ורידי בנוזלים, אנטיביוטיקה ומוצרי דם שונים.

היות והמחלה מועברת על ידי קרציות ניתן, בקלות יחסית, להימנע ממנה על ידי טיפול תדיר בחומרי הדברה כנגד הקרציות.

 

במרפאה תוכלו למצוא מספר מוצרים יעילים ובטוחים וצוות המרפאה ישמח לעזור לכם לבחור במוצר המתאים ביותר לכלבכם. יש לזכור שהדבקה בקדחת קרציות לא מקנה עמידות כנגד הדבקה חוזרת ועל כן יש להקפיד ולטפל באופן שוטף על פני כל ימות השנה.

 

 

 

bottom of page