top of page

עוגות- גיבור החודש

ugot.jpg

תכירו את עוגות,  חתול מיוחד ואמיץ במיוחד שעבר לאחרונה ניתוח לשינוי מין.

כן..כן... זו לא טעות קראתם נכון.

עוגות הוא חתול פרסי מעורב בן 6 שנים שהופנה אלינו לחוות דעת שניה בחודש ינואר השנה לאחר שסבל מירידה במשקל והשתנה מרובה מחוץ לארגז הצרכים. לאחר בדיקות דם, שתן ואולטרסאונד בטן עוגות אובחן כסובל מכשל כליה כרוני והחל לאכול מזון רפואי המיועד לחתולים עם כשל כליה. מאז ועד לאירוע המתואר למטה עוגות ניהל חיים רגילים למדי למעט אירוע בודד של דלקת בדרכי השתן.

עוגות שב למרפאה באמצע אוגוסט, הפעם עם תלונה על קושי במתן שתן (סטרנגאוריה) שנמשך כמה ימים במהלכם ראו  אותו מנסה לעשות שתן אך יוצאות טיפות בודדות בלבד. בבדידה פיזיקלית שבוצעה על ידי דר' דקלה במרפאה הורגשה שלפוחית שתן קשה ומלאה מאוד מצב המאפיין חסימת שתן.

בדיקת הדם של עוגות הראתה אזוטמיה כלומר עליה בערכי הקריאטינין והאוריאה. עליה כזו יכולה להתרחש בעקבות התייבשות קשה, מחלת כליה או חסימת שתן. במקרה של עוגות לא נראה כי הוא סובל מהתייבשות וההערכה היתה כי העליה בערכים נובעת מחסימת השתן לצד מחלת הכליה הידועה.

חסימת שתן היא מצב חירום שכיח בחתולים. הסימנים הקליניים האופייניים כוללים ישיבה ממושכת בארגז הצרכים ללא יכולת לתת שתן, יללות כאב, חוסר תאבון ובחסימות ממושכות הקאות ושוק. שני הגורמים השכיחים לחסימת שתן בחתולים הם: "פלאג"- חומר בעל מרקם משחתי שנוצר ממטריקס חלבוני וקריסטלים המתאגדים יחדיו, ואבנים מסוגים שונים. מיקום החסימה השכיח בחתולים הוא בפניס או בשופכה (אורתרה).

אבחון חתול הסובל מחסימת שתן מתבסס על ממצאי הבדיקה הפיזיקלית בה ניתן לחוש בשלפוחית שתן מלאה וקשה ("כדור טניס"). בנוסף, מומלץ לבצע בדיקת דם וצילום בטן. בדיקת דם אופיינית לחסימת שתן תראה אזוטמיה וצילום הרנטגן ידגים נוכחות של אבנים מסוימות במידה ואלו קיימות (לא כל סוגי האבנים יודגמו בצילום).

חסימת שתן מהווה מצב חירום והטיפול בחתול חסום כולל ייצוב של בעל החיים, פתיחת החסימה והחדרה של קטטר שתן, פרוצדורה שמתבצעת בהרדמה מלאה ובסופה מאושפז החתול עם קטטר שתן ליומיים בכדי למנוע התייבשות (מצב שכיח לאחר חסימה) ולהקטין את הסיכון לחסימה נוספת. חסימת שתן חוזרת היא מצב שכיח והסיכון לכך גבוה במיוחד ביומיים שלושה שלאחר השחרור הביתה.

עוגות עבר פרוצדורה בהרדמה מלאה לפתיחת החסימה ולהחדרת קטטר שתן. החסימה הוגדרה כקשה במיוחד אך למזלו של עוגות דר' דקלה הצליחה לבסוף לפתוח את החסימה ולהחדיר קטטר שתן ועוגות אושפז למשך יומיים עם נוזלים, מגיני קיבה, אנטיביוטיקה נוזלים ושיכוך כאבים. במהלך האשפוז נראה כי הוא מתאושש יפה, השתן זורם ללא בעיות דרך הקטטר ובבדיקת דם חוזרת הודגמה ירידה באזוטמיה. עוגות השתחרר הביתה להמשך השגחה וטיפול ונטלי ועידן הונחו להיות ערניים במיוחד לסימני חסימה חוזרת. יום לאחר השחרור עוגות חש בטוב, אכל שתה ועשה צרכים תקינים ללא בעיות.

 

ארבעה ימים לאחר השחרור עוגות שב למרפאה עם סימנים המחשידים לחסימת שתן. בדיקה פיזיקלית אישרה את החשד של נטלי ועידן ועוגות נכנס שוב לפרוצדורה בהרדמה מלאה לפתיחת החסימה והחדרת קטטר שתן. במהלך הפרוצדורה עלה חשד להמצאות אבנים בשופכה ולקרע בשופכה. צילום רנטגן הדגים שלוש אבנים בשופכה (גורם החסימה) ושתי אבנים נוספות בשלפוחית השתן. הפעם לא ניתן היה להתגבר על החסימה ולהחדיר קטטר שתן. בוצע ריקון של השלפוחית בעזרת מחט ומזרק (ציסטוצינתזיס) ועוגות הופנה לטיפולו של דר' יונתן שני, כירורג מומחה במרכז המומחים חוות דעת.

עוגות נכנס לניתוח מסוג Perineal Urethrostomy (PU) שנועד להסיר את גורם החסימה ולייצר פתח שתן חדש רחב יותר שימנע חסימות חוזרות. האורתרה (שופכה) בחתול נהיית צרה ככל שמתקרבים לפתח השתן בקצה הפניס ולכן אבנים ופלאגים נוטים להיתקע בקצה המרוחק שלה וליצור חסימה. יצירת פתח שתן חדש, רחב יותר (דמוי פתח נקבי) מאפשר מעבר של גורמי חסימה אפשריים כגון אבנים קטנות ואמור למנוע חסימות עתידיות. הניתוח אינו חף מסיבוכים כשהסיבוך העיקרי הוא היווצרות של הצרות בשופכה מה שעלול להוביל לחסימה חמורה.

 

 

 

 

הניתוח של עוגות עבר בהצלחה, הפניס יחד עם האבן החוסמת שבתוכו הוסר ודר' שני יצר פתח שתן חדש ורחב יותר. הניתוח לא היה חף מסיבוכים אולם לאחר יומיים אשפוז עוגות חזר לחיק משפחתו כשהוא מצליח להתפנות בצורה חלקה וללא מאמץ. בביקורת האחרונה בוצע צילום חוזר בו נראה ששתי האבנים בשלפוחית השתן יצאו גם הן דרך הפתח החדש מה שמקטין את הסיכון לחסימה עתידית.

לנו נותר לאחל לעוגות המשך החלמה מהירה ולאחל למשפחת אוליאל מזל טוב לרגל לידת בנם הבכור והתרחבות המשפחה.

ללא ספק מדובר בחתול/ה אמיץ/ה במיוחד ובמשפחה לתפארת.

perineal.jpg
bottom of page