top of page

גיבורת החודש- קרי

20220809_083529 (002).jpg

תכירו את גיבורת החודש שלנו- קרי

קרי היא כלבה מגזע רטוויילר בת 8 שנים, מעוקרת ומחוסנת ללא היסטוריה רפואית משמעותית. קרי הגיעה אלינו למרפאה לאחר שמזה 4 ימים הראתה סימני חוסר תאבון, בחילות, הקאות וקושי במתן צואה. לדברי הבעלים יום לפני שהחלו הסימנים קרי עברה רחצה בחנות חיות שם קיבלה לאכול חטיפים המיועדים לכלבים. 

 

בבדיקה פיזיקלית במרפאה קרי נראתה ערנית יחסית, מדדיה הבסיסיים (דופק נשימה וקצב לב) היו תקינים ובמישוש בטני הראתה חוסר נוחות בבטן.

קרי אכלה בתאבון רב חטיפים שהוצעו לה במרפאה. בבדיקה רקטלית הודגמה צואה שלשולית רירית ובמשטח צואה נצפו חיידקים רבים מהרגיל.

בשלב זה חשדנו כי קרי סובלת מקלקול קיבה כתוצאה מאכילת חטיפים והוצעו לבעלי שתי גישות:

1. טיפול שמרני באנטיביוטיקה ונוגדי כאבים ושחרור הביתה למעקב.

2. המשך אבחון הכולל בדיקות דם וצילומי בטן.

היות וקרי נראתה חיונית מאוד ואף הסכימה לאכול ללא הקאות במרפאה הוחלט על טיפול שמרני והבעלים הונחה לעקוב ולהגיע למרפאה למחרת במידה ואין שיפור במצב. 

קרי חזרה למחרת למרפאה לאחר שלא נראה שיפור במצב. בבדיקה פיזיקלית היא נראתה שקטה מהרגיל והפעם סירבה לאכול חטיפים שהוצעו לה. בנוסף במישוש בטני הורגשה קיבה מלאה אוויר "וטימפאנית" (תחושה זהה להקשה על בלון מלא באוויר) למגע. הוסבר לבעלים כי יש להמשיך אבחון וקרי עברה בדיקות דם וצילומי בטן.

 

בדיקות הדם של קרי היו תקינות למעט עליה קלה באנזימי כבד ושינויי אלקטרוליטים קלים.  צילומי הבטן שנערכו במרפאה הדגימו קיבה מלאה 

באוויר עם קו מידור בולט- מראה רנטגני שמתאים ל"היפוך קיבה".

היפוך קיבה היא פתולוגיה שכיחה למדי בכלבים מגזעים גדולים ובדגש על כאלו בעלי בית חזה עמוק כגון רוע"ג, דני ענק וסטר אירי. יחד עם זאת היפוך קיבה עשוי להתרחש בכל כלב לרבות כאלו מגזע קטן ואפילו בחתולים. 

היפוך קיבה מתרחש כאשר הקיבה מתמלאת בגז Gastric Dilatation והקיבה מסתובבת סביב צירה Gastric Dilatation and Volvulus כך שיציאת הגז דרך הוושט נחסמת והקיבה ממשיכה להתמלא בגזים שאינם יכולים לצאת. כתוצאה מהסיבוב כלי דם שאחראיים על אספקת הדם לקיבה נחסמים/ נקרעים/נמתחים ואספקת הדם הסדירה לקיבה מופרעת כך שהרקמה מתחילה לסבול מנמקים מפושטים. בנוסף הקיבה המוגדלת מפריעה לזרימת הדם בגוף ובעל החיים מתחיל לסבול משוק. לבסוף, לעיתים קרובות עשויים להסתובב יחד עם הקיבה איברים נוספים כגון הטחול וכתוצאה מכך גם הם עשויים לסבול מנזק משמעותי.

אבחון של היפוך קיבה הוא פשוט יחסית ומסתמך על היסטוריה, סימנים קליניים אופיניים וצילום בטן. הסימנים הקליניים השכיחים בהיפוך קיבה כוללים קיבה מוגדלת ומלאה באוויר ("הקיבה של הכלב שלי התנפחה כמו בלון"), נסיונות הקאה ובליעת אוויר. סימנים אופיניים אחרים כוללים חוסר תאבון, אפתיה, ריור וכאב בטני. צילום רנטגן (כפי שמודגם בצילום של קרי) יראה קיבה מלאה באוויר עם קו מידור המעניק לקיבה צורה של "כובע דרדס". כחלק מהאבחון מומלץ לבצע בדיקות דם מלאות בכדי להעריך את תפקוד שאר מערכות הגוף ולוודא אם איברים אחרים כגון הכליות או הכבד נפגעו כתוצאה מהשוק.

הטיפול הראשוני בכלב הסובל מהיפוך קיבה יכלול דקומפרסיה (ריקון אוויר) של הקיבה בעזרת החדרת צינור קיבה או על ידי החדרת מחט דרך קיר הגוף אל הקיבה ומתן נוזלים לוריד כטיפול לשוק, אנטיביוטיקה ושיכוך כאבים. הטיפול בהיפוך קיבה הוא כירורגי וללא ניתוח המוות כמעט בלתי נמנע. במהלך הניתוח תבוצע גישה לחלל הבטן, הקיבה תוחזר למנח התקין שלה ותקובע לקיר הגוף (Gastropexy) כך שבעתיד לא יוכל להתרחש היפוך נוסף. בנוסף תבוצע הערכה של איברים נוספים שעשויים להיפגע כתוצאה מפגיעה באספקת הדם כגון הטחול ובמידה וחל נזק משמעותי ינתן מענה מתאים (לדוגמא הסרה של הטחול).

ההתאוששות מניתוח היפוך אינה פשוטה ועשויה להיות מלווה בסיבוכים משניים כגון הפרעות קצב לב, בעיות במערכת הקרישה, זיהומים ועוד ולכן מצריכה טיפול והשגחה בתנאי אישפוז.

לאחר ההתאוששות מהניתוח צפוי בעל החיים לשוב לאיכות חיים תקינה לחלוטין.

ידועים מספר גורמי סיכון להתרחשות של היפוך קיבה בכלבים:

* פעילות גופנית לאחר ארוחה גדולה.

* האכלה בארוחה בודדת ביום (רצוי לחלק את המזון ל2-3 ארוחות על פני היממה).

* לאחר המלטה.

* כלבים גדולים בעלי חזה עמוק- בגזעים אלו ניתן לשקול ניתוח קיבוע קיבה מונע בגיל צעיר (לרוב במהלך העיקור).

לאחר האבחון של קרי בוצעה דקומפרסיה של הקיבה בעזרת מחט דרך קיר הגוף והיא טופלה בנוזלים לוריד, אנטיביוטיקה ושיכוך כאבים והיא נכנסה לניתוח חירום במרפאה. במהלך הניתוח לאחר שהקיבה רוקנה מהאוויר והושבה למקומה הטבעי הורגש גוף זר בתוך הקיבה. בוצעה גישה לתוך הקיבה והוסר מתוכה חרצן של אפרסק (ראה תמונה). בנוסף נראה כי אספקת הדם לטחול נפגעה וזה סבל מנמק משמעותי ולכן בוצעה הסרה של הטחול. הקיבה קובעה לקיר הגוף וחלל הבטן נסגר בעזרת תפרים וקרי עברה להתאוששות באשפוז במרפאה. 

בדיעבד נראה כי קרי בלעה גרעין של אפרסק אשר גרם לסימנים קליניים קלים (ירידה בתאבון  בחילות וכו') ובהמשך כאשר הגרעין נתקע בפילורוס

(החיבור בין הקיבה למעי) הקיבה החלה להתנפח מגזים ובהמשך הסתובבה.

לשמחתינו הרבה ההתאוששות של קרי מהניתוח היתה מופלאה ולא היתה מלווה בסיבוכים מיותרים. קרי  כבר נמצאת בבית ומרגישה מצוין. קרי כלבה לא צעירה והתמודדה באופן מופלא עם ניתוח לא פשוט ולכן אנו גאים להכתיר אותה כגיבורת החודש שלנו. ולכם נאמר שהיפוך קיבה הוא מקרה חירום שמצריך מענה מיידי ולכן במידה והכלב שלכם מראה סימנים מתאימים אנא פנו במהירות לקבלת טיפול רפואי מציל חיים.

 

צילום בטן של קרי- קיבה מלאה אוויר עם קו מידור (כובע דרדס)

IMG-20220809-WA0011 (002).jpg

גרעין של אפרסק שהוסר מהקיבה של קרי

bottom of page